A homeopátia hatékonysága

 

Sokak szerint a homeopátiát csak a gyógyulásba vetett hit és remény, tudományos kifejezéssel a placebo hatás működteti.

Tény, hogy emberek esetében a homeopátiás orvossal való beszélgetésnek és a gyógyszer bevételének valóban van egy pszichoterápiás, illetve placebo hatása (egyébként így van ez a hagyományos gyógyászat esetében is). Ez a hatás hozhat némi enyhülést, de soha nem elegendő a teljes gyógyuláshoz, főleg komoly betegségek esetében (közismert tény, hogy a pszichoterápia sem képes mindent meggyógyítani).

Állatoknál – illetve csecsemőknél – hatékony homeopátiás kezelések során az említett, intellektuális alapon működő, pszichikai gyógyító hatás igen nagy valószínűséggel kizárható, főleg amikor a kezelések először történnek az egyed életében. A homeopátiás állatorvosok konkrét esetekkel tudják ezt igazolni, sőt egyre több állatokon (köztük nagyszámú haszonállat-állományokon) végzett kísérlet, tanulmány is létezik, amely a homeopátiás gyógyszerek hatékonyságát bizonyítja. Lásd pl.: http://www.homeopata.hu/?q=oldal/homeopatia/kutatasok

Másrészt, a homeopátia olyan embereknél is működik, akik nem hisznek benne, de kíváncsiak és kipróbálják (feltéve, ha nem téves a gyógyszerválasztás). Például nagyon sok (gyakran szkeptikus) orvos kezdetben betegként ismerkedik meg a homeopátiával, jó esetben egy homeopátiás kollégájának a tanácsát kéri, így megtapasztalja az egyértelmű gyógyító hatást. Ez nyilvánvalóan igen meggyőző a számára, hiszen azelőtt nem tudott segíteni saját magán vagy esetleg a gyermekén, családtagjain se.

Mivel mindnyájunkat az életünk során szerzett passzív tapasztalatok és aktívan szerzett tudásunk irányít, nehéz elfogadni olyan dolgokat, amelyek újak, ugyanakkor ellentmondanak az addig meggyőződéssé vált ismereteinknek. Ez érvényes a hétköznapi életben és a tudomány számos területén egyaránt, így a homeopátia esetében is. Többnyire a hagyományos orvoslás módszereivel dacoló betegségek azok, amelyek mintegy rákényszerítik az embereket és az állatok gazdáit a természetes gyógymódok, köztük a homeopátia kipróbálására. Fontos kihangsúlyozni, hogy a legcsodálatosabbnak látszó homeopátiás gyógyulás sem csoda, csupán egy természetes folyamat eredménye, amelyet a megfelelő gyógyszerrel segítettünk elő. Ennek a túlzott misztifikálása tévedésekhez, a homeopátia félreértéséhez vezet.

A magas hígítású homeopátiás gyógyszerek hatásmechanizmusának magyarázatára (hogyan adja át a közvetítő közeg, a víz az információt a szervezetnek) léteznek elméletek, de ezeket még nem sikerült bizonyítani – bizonyára eljön majd annak az ideje is. Addig is, a hagyományos orvoslással gyakran dacoló esetek homeopátiás gyógyítása emberek, állatok, sőt növények esetében, megfelelő alapot szolgáltat annak elfogadására, hogy a módszer hatékonysága (szakszerűen alkalmazva!) nem kétséges.

Dr. Jakab Ferenc homeopátiás állatorvos