Háromévenkénti vakcinázás (kivéve veszettség)

 

(Részletek a Hírnök c. állatorvosi információs magazin 2008 decemberi számából)

"Három évig tartó immunitás kutyákban a kutya-adenovírus 1-es típusa, a kutya-parvovírus és a kutya-a–szopornyicavírus elleni vakcinázást követően."

A legutóbbi 35 évben a kutyák fertőző betegségei ellen hatásos védelmet nyújtottak a kölyökkutyák hagyományos vakcinázási programjai, majd a felnőtt kutyák évenkénti újraoltása. Korábban, ha az újraoltás szüksegességét illetően kétség merült fel, a klinikusok általában az újravakcinázás mellett döntöttek abból a megfontolásból, hogy a kutyát a maximális védettséggel lássák el. Az utóbbi években e gyakorlat helyességét kezdik megkérdőjelezni, jórészt a vakcinák által kiváltott esetleges nemkívánatos reakciók miatti aggályok, valamint a hagyományos vakcinázási programok helyességét alátámasztó tudományos bizonyítékok korlátozott száma következtében.

Több kutató és immunológus olyan immunológiai és szerológiai bizonyítékokat tárt fel, amelyek arra utaltak, hogy a vakcina által kiváltott immunitás egy évnél hoszabb ideig tart…

A vakcinázási programokkal kapcsolatos vitában akkor történt előre lépés, amikor az Amerikai Állatkórházi Szövetség (AAHA) Kutyavakcina munkacsoportja … közzétette azokat az irányelveket, amelyek meghatározzák az "alapvető" … és "nem alapvető" (csak valamely konkrét igény alapján ajánlott) vakcina-antigéneket és bizonyos "alapvető" vakcinák … alkalmazása esetén háromévenkénti vakcinázások bevezetését javasolták…

Egy új, multivalens modifikált (attenuált) élővírusos kutya-adenovírus 2-es típusát (VAV-2), a kutya-parvovírust (CPV) és a kutya-szopornyicavírust (CDV) tartalmazó vakcinával történt második vakcinázás után három évvel a vakcinázott kutyák immunitását ráfertőzéses vizsgálattal ellenőrizték az immunitás kimutatása érdekében. Huszonhárom szeronegatív kölyökkutyát 7-11 hetes kor között vakcináztak.

Tizennyolc szeronegatív kölyökkutyát véletlenszerűen három, egyenként hat állatot tartalmazó csoportba osztottak, ezek az állatok szerepeltek ráfertőzéses kontrollként.

A kutyákat az utolsó vakcinázás után három évig szigorúan elkülönítve tartották, majd egymást követően virulens kutya-adenovírus 1-es típussal (CAV-1), CPV-vel és a CDV-vel fertőzték azokat. Minden egyes vírussal való ráfertőzés idején egy hat kontroll kutyából álló külön csoportot szintén fertőztek. A vakcinázás a vakcinázott kutyák 100 %-ban megakadályozta a CAV-1, CPV és a CDV fertőzések klinikai tüneteinek kialakulását, ami azt bizonyítja, hogy a multivalens modifikált élővírusos kísérleti vakcina hét hetes, vagy annál idősebb kutyákban a második oltás után minimum három évig tartó védettséget eredményezett a virulens CAV-1, CPV és CDV ráfertőzéssel szemben.

… A követendő szabványnak tekintett ráfertőzéses vizsgálatokkal nyert adatok tudományos bizonyítékokon alapuló támogatást nyújtanak azoknak az állatorvosoknak a számára, akik követni szeretnék az AAHA legutóbbi, a felnőtt kutyák háromévenkénti CAV-2, CPV és CDV újraoltási programjaira vonatkozó ajánlásait."

A fent idézett részletek az Intervet/Schering-Plough Animal Health Hírnök c. állatorvosi információs magazinjának 2008 decemberi számából származnak.

 

A fentiek fényében:

 

Rendelőnkben a védőoltásokat nem csak általános protokoll alapján, hanem több egyedi tényező figyelembe vételével (pl. a fertőzésnek való kitettség, stb.) adjuk be. Ezért elképzelhető, hogy sok esetben kevesebb védőoltásra van szükség, mint az általános protokoll betartása mellett. Az előny az állat szervezetének kímélése a védőoltások esetlegesen káros mellékhatásaitól.

A törvény által nem kötelező védőoltások esetében homeopátiás alternatívát is lehet alkalmazni a védettség kialakítására, illetve a korábbi védőoltások mellékhatásainak lehetőség szerinti ártalmatlanítására – erről igény esetén személyes tájékoztatást adunk az oltások alkalmával.

Rendelőnkben a védőoltásokat a Magyarországon hatályos állategészségügyi törvények betartása mellett (ezek előírják az évenkénti kötelező veszettség elleni oltást), – a fentiek figyelembe vételével – és az állattulajdonosok igényei alapján – végezzük.