Rövid tájékoztatás a homeopátiás gyógyítási módszerről (emberre és állatra egyaránt érvényes)

 

A homeopátiás gyógyítás lényege, hogy a szervezet saját védekező mechanizmusait erősíti, segíti, mintegy a gyógyulási folyamat irányába tereli.

Nem terheli a szervezetet vegyszerekkel, mesterséges anyagokkal, az így elért gyógyulás általában tartósabb, illetve ki lehet gyógyulni sok olyan régi, krónikus betegségből is, amelyek a hagyományos akadémikus módszerrel kevésbé, vagy egyáltalán nem gyógyíthatók.

A homeopátia szó jelentése: hasonlót a hasonlóval gyógyítani. Erre egy nagyon egyszerű példa az, amikor az elfagyott testrészt hóval dörzsöljük be (nem melegítjük), serkentve ezáltal a vérkeringést, így segítve a szövetek regenerálódását.

Ez a módszer, hatásmechanizmusát tekintve, ellentéte az úgynevezett allopátiának, ami napjainkban nem más, mint a legelterjedtebb modern nyugati orvoslási módszer. Ez utóbbi alapvetően valamilyen ellenszert használ a betegségek leküzdésére, példánkban az elfagyott testrészt melegítéssel próbálná gyógyítani. Tehát amíg az allopátiás módszer a kórokozók ellen, a láz ellen stb. ad gyógyszereket, addig a homeopátia a szervezet öngyógyító mechanizmusait erősíti, miáltal a szervezet legyőzi a kórokozót, a gyógyulás által megszűnteti a lázat, stb.

A hagyományos allopátiás kezelés gyakran nélkülözhetetlen az életmentésben, a sebészeti betegségekben, sérüléseknél stb., illetve azokban az esetekben, amikor a szervezet olyan mértékben kimerült, hogy már nem képes saját gyógyító erőket mozgósítani. A többi esetben viszont nagyon hasznos lehet a homeopátiás módszer, amely olyan gyógyszereket alkalmaz, melyek (szakszerűen adva!) gyakorlatilag mellékhatás mentesek, nem tartalmaznak mérgező anyagokat, stb.

Optimális esetben (hozzáértéssel alkalmazva) a két módszer előnyösen kiegészítheti egymás.

Megjegyzés:

A homeopátia lehetőségeit és korlátjait azok az orvosok, gyógyítók ismerik, akik ezen a szakterületen – külön, posztgraduális képzés keretében (évekig!) – képezték magukat, ezért a témakörben tanácsért homeopata szakemberhez, homeopata orvoshoz, homeopata állatorvoshoz érdemes fordulni. A legkitűnőbb hagyományos (akadémiai orvoslást gyakorló) orvos sem érthet a homeopátiához mindaddig, amíg azt mélyrehatóan nem tanulmányozta, ezért a – számára teljesen ismeretlen területről alkotott (gyakran negatív) véleménye nem lehet irányadó.

A saját szakterületéről származó tanácsait viszont figyelembe kell venni, ezt adott esetben tolmácsolni kell a homeopata szakember felé is, aki a maga részéről szintén figyelembe veszi ezeket és beépíti a kezelési stratégiájába. Az allopata és homeopata orvosok közötti együttműködés (a betegek érdekében) kívánatos lenne. Tapasztalatom szerint erre a homeopaták részéről a készség megvan, annál is inkább, mivel a legtöbbjük szintén akadémiai orvosként kezdte a gyógyítást, tehát mindkét szakterületet egyaránt ismeri.

További információk: http://www.homeopata.hu